Sněženky a machři se sešli k natáčení druhého dílu

04.02.2008 00:04

V centru Pece pod Sněžkou na Trutnovsku v pondělí filmaři spustili natáčení volného pokračování populární komedie Sněženky a machři. V dalších více než 20 dnech se filmový štáb bude pohybovat na sjezdovkách či v okolí chaty Severka, poté filmaře čeká další práce v ateliérech.

Natáčení mělo začít již minulý týden, nedostatek sněhu však plány o týden odsunul. "Věříme, že sníh vydrží, máme již vytipované všechny lokality. Spolupracujeme s radnicí i s lyžařským areálem a všichni nám vycházejí vstříc," řekl vedoucí produkce Zdeněk Flídr mladší.

Kvůli natáčení v interiéru jedné z restaurací byla v centru střediska částečně omezená doprava. Lyžaři, kteří procházeli Pecí, mohli sledovat herce pouze přes výlohu restaurace či o přestávkách, kdy postávali v kostýmech před barem. Občas musela projíždějící auta počkat, než prošli komparzisté.

Suchánka překvapuje, že musí pracovat

"Vzhledem k tomu, že já na těch horách jsem furt, jak tady, tak ve Špindlu, tak mě to ani nepřijde. Mě jen překvapuje, že u toho musím pracovat a musím vstávat dříve než je běžný," řekl herec Michal Suchánek. Ten během prvního dne natáčení nechtěl hodnotit náladu ve štábu.

"Ptáte se brzy, právě jsme sem přišli. Zatím to vypadá, že bitka nebude, ale jde o to, co si kdo z nich na mě zkusí. Když budou drzí, dostanou na budku, to je snad jasný," žertoval v přestávce mezi natáčením představitel filmového Karla Máchy.

Stejně i ostatní herci připouštěli, že se v Peci a na natáčení teprve rozkoukávají. "Já jsem v Peci od natáčení původních Sněženek a machrů nebyl. Já si nejsem schopen z natáčení téměř nic vybavit, nevím čím to je," přiznal herec Václav Kopta, který hraje Radka Převrátila.

Zatímco ostatní herce čeká v dalších dnech natáčení na sjezdových tratích, Kopta si sjezdovek příliš neužije. "Já lyžuji docela rád, ale ve scénáři pokračování je, že si hned na začátku vyvrtnu nohu a vlastně už celý film někde sedím a ostatní mě obskakují. Myslím, že je to pro mě od autorů docela dobře vymyšlené," řekl s úsměvem Kopta.

Úspěšnou komedii Sněženky a machři v roce 1982 natočil Karel Smyczek, který si v pokračování zahraje malou roli. Film jen v kinech zhlédlo přes milión diváků, další milióny pak při televizních reprízách. Autory scénáře pokračování jsou Radek John a Ivo Pelant, režie se ujal Viktor Tauš, za kamerou stojí Milan Chadima.

Na plátně se znovu objeví původní protagonisté. Kromě Kopty a Suchánka i představitel Vikiho Cabadaje Jan Antonín Duchoslav, dále Radek Brzobohatý, Eva Jeníčková či Veronika Freimanová. Premiéra snímku je naplánována na 2. října.


Petrova bouda